Banksy: The Village Pet store and charcoal grill, ny

Waarschijnlijk heb je al over Banksy gehoord, zo niet, wake up! En ga naar www.banksy.co.uk om uzelf eens te updaten 😛

In de loop van vorige week stond er in de morgen een klein artikeltje over deze straatartiest, die nu een heel andere toer opgegaan is voor zijn nieuwste werk, en zeker in vergelijking met zijn vorige werken in NY. Na zijn ode aan Andy Warhol in het MoMa en de 3 billboards van ratten als kritiek op de beheerders van diezelfde billboards, doet hij het eerst iets “binnen”, maar volgens Banksy is zijn dierenwinkel nog steeds straatkunst, omdat de etalage op straat te zien is en iedereen er zomaar kan binnenwandelen. Wie ben ik om hierover te discussieren? Het werk is qua maatschappijkritiek nog steeds typisch Banksy en net omdat hij zo drastisch iets anders doet bewijst hij volgens mij des te meer een goede, veelzijdige artiest te zijn. Consequent zijn in wat je doet en tegelijkertijd mensen verrassen met iets ‘anders’, het is niet voor iedereen weggelegd.

Wat heeft hij dan nu gedaan? Wel, voor de eerste keer heeft hij animatronics gebruikt, en het resultaat is een dierenwinkel waar oa Chicken Nuggets, Hot Dogs en Fishsticks worden aangeboden. Alive and kicking, natuurlijk. Je ziet er een konijntje dat zichzelf opmaakt, krioelende worstjes, een bontjas dat een luipaard speelt, een levende CCTV, en meer. Al vaker heeft Banksy het over huisdieren gehad in zijn werk, maar dit is toch het eerste werk dat er in hoofdzaak over handelt. Ik ben ervan overtuigd dat mensen best geshockeerd zijn bij het zien van dieren buiten hun voor de hand liggende context. Of zullen we zeggen: dieren na “bewerkt” te zijn door onze maatschappij? Ja, volgens mij werd het dringend eens tijd om op deze schaal vraagtekens te zetten bij ons gebruik en misbruik van dieren als huisdieren of eten. Om Banksy zelf te quoten:

“New Yorkers don’t care about art, they care about pets. So I’m exhibiting them instead. I wanted to make art that questioned our relationship with animals and the ethics and sustainability of factory farming, but it ended up as chicken nuggets singing. I took all the money I made exploiting an animal in my last show and used it to fund a new show about the exploitation of animals.”

Wij arme Europeaantjes kunnen spijtig genoeg niet dadelijk richting NY vliegen om daar op de 7th Avenue getuige te zijn van zwemmende Fish Fingers, maar via de site http://thevillagepetstoreandcharcoalgrill.com/  kan je toch een beetje meegenieten. Hier alvast wat zwemmende Fish Fingers voor u:

Advertenties

Eén reactie op “Banksy: The Village Pet store and charcoal grill, ny

  1. […] Akkoord, wie de post op Celine’s blog over Banksy gelezen heeft, denk dat ik ‘n dikke copy-cat ben, maar dat ben ik […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s