DIY: een laptopsleeve maken

image

Je lappie beschermen tegen mogelijke schade en slijtage is belangrijker dan ooit. Hem beschermen bij transport is een begin (althans voor mijn nieuwe macbook pro die tevens tegen mezelf beschermd moet worden, gelukkig doet de alu unibody al veel werk!). Een laptopsleeve is met andere woorden onmisbaar, maar geef toe, ze zien er allemaal maar saai uit nietwaar? Mijn mac zal een beter lot zijn beschoren en krijgt een hele reeks customized hoesjes made by Vachette Designs! En met jullie deel ik de hele werkwijze zodat jullie zelf ook een laptophoes kunnen naaien 🙂

Ziehier het eindresultaat:

Voering showen ^^

-> let wel op; alle hoeveelheden en afmetingen zijn gerekend voor een Macbook Pro 13″ ! Meet eerst zelf alles na en bepaal dan hoeveel je nodig hebt!

1) Benodigdheden;
– 2x 1/2 meter fleurige stof voor binnen en buiten
– 3/4 meter stoffering, zo dik en hard mogelijk (degene die ik hier gebruik komt uit Veritas, is ongeveer een halve centimeter dik en heeft 1 kant met bolletjes voor stevigheid). In een knutselwinkel kan je ook vellen PVCschuim kopen, wat ook goede bescherming biedt, of je kan zelfs een oude yogamat gebruiken! Let wel op dat de hieronder beschreven werkwijze deze materialen niet in acht neemt, als je werkt met PVCschuim en dergelijke, kan je deze namelijk niet naaien. Je zal de vulling er dus los in moeten steken (wat niet wilt zeggen dat je bescherming minder zal zijn 😉 )
– Naald en draad (ook zonder machine is deze tutorial best te doen!)
– Een strip velcro
– Last but not least, een meetlint en een potlood/krijt/.. (Als je erop let enkel langs de binnenkant te tekenen kan je een gewoon potlood in een lichte kleur gebruiken, zelf gebruik ik bijna nooit speciale kleermakerspotloden en dergelijke)

2) Afmetingen berekenen & uittekenen patroon

– Doe het meetlint in de rond je laptop om de diepte te meten, niet te strak. Het getal dat je opgemeten hebt doe je +1cm en deel je door 2, zo bekom je de lengte van de stof voor de binnenvoering en de stoffering. Voor de buitenste stof doe je nogmaals +1,5 cm.

De diepte van de laptop opmeten

– Doe nu hetzelfde voor de breedte van je laptop, maar deel het getal niet door 2, zo bekom je de binnen- en buitenbreedte.

De breedte van de laptop opmeten

– Teken van de afmetingen die je uitkwam voor lengte en breedte een rechthoek op de binnenkant van de stoffen. (Let op dat je de juiste afmetingen neemt voor voering en buitenstof!)

– We willen echter de sleeve ook kunnen sluiten met een flap, teken daarom aan de rechterkant  van 1 van de rechthoeken voor de binnenstof en op 1 voor de buitenkant op 10cm afstand een lijn (+1cm voor de buitenstof!). Meet vanaf de kruising met de breedtelijnen 3 cm af (boven en onder). Verbind de originele breedtelijn met deze 2 punten. Klinkt ingewikkeld maar de volgende foto zou verheldering moeten brengen over deze en alle vorige stappen:

De rode lijnen zijn de hulplijnen die je in staat stellen de schuine lijn te trekken op 10cm x 3cm afstand van de uitgetekende rechthoek

2) Knip de vormen uit. Om de vulling te knippen ga je op dezelfde manier te werk. Vul deze dubbel indien je met verschillende lagen werkt!

3) Vouw dubbel tot aan de flap zoals op de foto te zien is, speld vast en naai de stofjes met de buitenkant naar binnen aan elkaar, alsook de stoffering. Laat de kant van de flap onaangeroerd! Je bekomt 3 averechtse ‘tunnels’

De 3 tunnels wanneer ze ingespeld zijn

4) Draai de delen nu om, behalve de stof voor de binnenkant, die laat je schijnbaar averechts.

5) Steek de stoffering in de buitenste stof, en op zijn beurt de voering in de stoffering. Vouw de ongenaaide randen van de flap dubbel, doe hierbij de stof van de buitenzijde over de stoffering zodat die niet meer zichtbaar is! Speld vast.

6) Naai nu met een rechte steek over de rand.

5) Speld de zachte kant van de velcro op 1,5 cm van de rand vast op de flap en naai vast met een rechte steek. Plak de andere kant erop, steek je laptop in de sleeve en vouw de flap dicht. Speld de harde kant van de velcro daar vast waar je uitkomt, doe dit voorzichtig en zorg dat je niet door de sleeve in je laptop prikt 😛 Je kan bij Veritas velcrostrips kopen die zelfklevend zijn, wat al dat naaldenwerk overbodig maakt, dan plak je alles gewoon op de stof ipv te spelden. Haal je laptop eruit (duh) en naai de velcro vast.

KLAAR!

Next up; van de overschot een handig zakje maken voor je voedingskabel!

Advertenties

5 gedachten over “DIY: een laptopsleeve maken

  1. Wat geweldig! ik ben al een poosje opzoek naar een goedkope hoes voor mn macbook pro, maar dat lukt niet echt.. toen bedacht ik dat zelf maken ook wel leuk was! na enig gegoogle kwam ik hier uit, lekker duidelijk enzo! binnenkort even naar de kringloop/lapjesmarkt voor een stukje leer (hopelijk lukt het daar mee) en dan uitproberen!

    groetjes, Evelien

  2. heel leuk, ik ga het pinnen want moet er dringend eens eentje maken. en ook heel erg gek, ik weet niet of het toevallig is, maar het eerste dat ik zie is het bericht van een poesje Mieke dat vermist is. Dat poesje is de kat van m’n kleine broer, en hij kreeg haar als ze klein was van mij nadat ik haar hierthuis gevonden had. Zo een ongelooflijk lief poesje hadden we nooit. Mn broertje heeft haar erg gemist! raar dus om haar hier te zien staan…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s